Fakturabelåning är en form av företagsfinansiering där du använder dina utestående kundfakturor som säkerhet för att snabbt få tillgång till kapital. Istället för att vänta på att kunden ska betala får du en stor del av fakturabeloppet utbetalt direkt – ofta inom 24 timmar – av ett finansbolag eller en bank.
Detta är en smidig lösning för företag som har försäljning på faktura men behöver stärka sitt kassaflöde för att hantera löpande utgifter, investera i tillväxt eller hantera säsongsvariationer.
Hur fungerar fakturabelåning?
När du använder fakturabelåning skickar du in en eller flera kundfakturor till ett finansbolag. Beroende på avtalets villkor får du normalt mellan 70–90 % av fakturans värde utbetalt direkt. Resterande belopp, minus avgifter och ränta, betalas ut när kunden har betalat fakturan.
En viktig skillnad jämfört med fakturaköp är att du som företag behåller äganderätten till fakturan och kundrelationen. Det är fortfarande du som ansvarar för att kunden betalar i tid. Om kunden inte betalar, påverkar det dig – inte finansbolaget.
Fakturabelåning innebär alltså att du frigör kapital utan att helt överlåta fordringen.
Fakturabelåning, factoring och fakturaköp
Begreppen inom fakturafinansiering blandas ofta ihop, men det finns tydliga skillnader mellan fakturabelåning, factoring och fakturaköp:
- Fakturabelåning
Du belånar fakturan och får pengar direkt, men du behåller ansvaret och kontakten med kunden. Kunden betalar som vanligt till ditt företag. - Fakturaköp
Du säljer fakturan till ett finansbolag, som i sin tur hanterar betalningen från kunden. Det finns två varianter: fakturaköp med regress där du står för risken, och fakturaköp utan regress där finansbolaget tar risken. - Factoring
Ett samlingsbegrepp som omfattar både fakturabelåning och fakturaköp – det vill säga olika sätt att finansiera sig via kundfakturor.